De Malamute is een vriendelijke hond voor zowel de eigenaar als vreemden. Tegelijk is het niet één van de makkelijkste honden. Het zijn honden die zowel mentaal als fysiek behoorlijk wat vragen van de eigenaar. Mentaal, omdat ze van tijd tot tijd blijven proberen de leider van de roedel te worden. Fysiek omdat ze nogal wat gewicht en kracht hebben. Yomi is 45 kilo en heeft behoorlijk wat kracht. Hem tegenhouden als hij echt ergens naartoe wil (leuk zo'n kat die 3 meter voor je snel oversteekt) betekent soms letterlijk in de riem gaan hangen. Ook voor ons is het soms zorgen dat je niet op gladde schoenen en op gras of modder staat als het heeft geregend.

De Malamute heeft een dubbele vacht. De bovenlaag is dik en wat stug, de onderlaag lekker zacht en heeft dunnere haren. Wassen van de Malamute is door de dubbele vacht niet vaak nodig. Je huis stofzuigen en zorgen dat je een roller hebt tegen de haren op de kleding wel. Het hebben van een Malamute betekent dat je standaard haren in je huis hebt liggen en dat ook je kleding niet vrij van haren is. Tweemaal per jaar is het echt feest. Dan gaan ze ruien. Voor het idee, per keer minimaal een vuilniszak vol.

De Malamute is een zelfstandige hond die zijn energie kwijt moet. Wanneer je de hond niet zijn energie laat kwijtraken, is de kans groot dat je woonkamer volgens de laatste Malamute design-regels wordt heringericht. Ze kunnen heel lief, vrolijk, grappig en eigenwijs zijn. Geef ze echter een taak en ze doen het vol overgave. Tegelijkertijd blijft dat de Malamute graag alles op zijn eigen manier doet. Het hebben van een Malamute vraagt om een zekere zelfspot en humor. Ze hebben een een hoge intelligentie. Het voordeel is dat hij snel dingen leert, het nadeel dat hij snel verveelt is. Als je een pup krijgt is deze nog lekker nieuwsgierig, luistert goed en heeft vooral aandacht voor jouw. De hond leert snel alle commando's van zit, lig, blijf etc. Je bent helemaal blij want het kost je bijna geen moeite en hij luistert perfect. Je denk als snel: Waar hadden al die mensen het toch over, iedereen kan dit. Na ongeveer 6 maanden ben je weer bezig met zit, lig, blijf, hier etc. en opeens rent hij weg achter een vogel aan, heeft hij opeens meer oog voor de kat van de buren of gaat lekker snuffelen. Wat je ook doet om zijn aandacht te krijgen. Simpel gezegd, na 6 maanden denkt je Malamute:"Zit, lig, hier, ik ken dat allemaal wel. Saai, ik ga mijn eigen weg wel even." Vanaf dat moment ben je de trotse eigenaar van een Malamute en wordt alles iets anders. Bedenk: Probeer om sommige dingen gewoon te lachen, je hebt gekozen voor een hond die niet "eager to please is". Daarnaast blijft je conditie op pijl als je af en toe de 100 meter sprint doet om je Malamute te halen als hij weer lekker zijn eigen gang gaat en jij nog hoopt dat hij los kan lopen.

Hieronder nog een paar mooie uitspraken over de Malamute en de eigenaar:

The average life for a vacuum cleaner is ten years. The average life for a vacuum cleaner where a Malamute resides is 1 year.

Fact: Humans think they are masters over Malamutes. Malamutes KNOW they are the masters.

Our neighbours know when we correct our Mal - they hear him correct us!

As a Malamute owner:
You offer all your guests a hair/lint remover roll as a party favor.

NASA asks to use your backyard to test their new moon rover.

You catch your mal on the couch when clearly she knows it is against the rules, except on Sundays of course, and she lays really still because she thinks that maybe you haven't noticed her 100 pound body and tell her to get off!

You know that if someone tried to break in to your house your Malamute would just lick him to death.

You drive up to an all service car wash and the workers give a moan and drop the vacuum hose on the floor and you apologize and state you don't expect miracles.

Bovenstaande uitspraken komen van http://www.malamute.org/