Abayomi:

Stamboom Yomi

Abayomi, roepnaam Yomi, was onze eerste Malamute. Hij is een lekkere grote, stevige, vriendelijke, rustige Malamute reu. Zijn naam betekend: Geluksbrenger of brengt vreugde. Dit is een naam uit Nigeria.

Hij is gefokt door Inge en Andre van Tuüskawa.

De eerste dag thuis was voor Yomi vrij heftig. We hadden een kater, Rebbel, en een poes, Misty. Deze twee waren redelijk gewend aan honden, maar ze waren wel de baas. Dat hebben ze Yomi goed laten weten. We hebben Yomi in de kamer gezet en schrokken ons na ca. 1 minuut kapot. Hij werd aangevallen door beide katten en als we niets hadden gedaan was het slecht afgelopen met Yomi. Yomi heeft hier wel van geleerd om uit te kijken voor deze twee. Tussen Yomi en Misty is het nooit goed gekomen. Yomi en Rebbel echter zijn de grootste vrienden geworden. Samen slapen is er niet bij, maar wanneer we van vakantie of een weekend terugkomen moeten de twee elkaar even begroeten. Yomi likt Rebbel lekker af en Rebbel is constant bezig Yomi kopjes te geven.

Wij en anderen zeggen weleens dat Yomi geen echte Malamute is. Eten kan je zonder problemen laten staan terwijl je even wegloopt om iets te pakken. In al die jaren heeft hij pas één keer een boterham van een bord gepakt, verder nog nooit iets. Wat betreft activiteiten heeft Yomi een nadeel: Hij is snel verveeld. Fietsen is niet zijn ding. We hebben het geprobeerd, maar het lijkt alsof hij denkt:"Ik ga me een beetje moe maken met rennen. Als jij nou gaat fietsen, wacht ik hier wel op je." Een band trekken:"Ja leuk......voor één keer in de maand. Daarna heb ik het wel gezien." Kort gezegd: Yomi is een lekkere huishond die gewoon lekker een flink stuk wil wandelen. No problem hoeveel kilometer dan ook. Klimmen mag, smalle paden op, over en langs heuvels en bergen mag, als het maar wandelen is.

Nadat we Yomi hebben gekregen is het contact met Inge en Andre gebleven. Toen deze hun tweede nestje gingen fokken hebben wij aangegeven dat we best nog wel een teefje wilden hebben. Dat was geen probleem. En na een tijdje hadden we onze tweede Malamute, Chena.
Chena:

Stamboom Chena

Anana Nuka Chena, roepnaam Chena, is een drukke, eigenwijze, vriendelijke en lieve Malamute. Haar naam betekend: Mooie jonge zus. Chena is een rivier in Alaska.

Ook Chena is gefokt door Inge en Andre.

Bij Chena waren de katten al gewend aan een hond in huis. Hierdoor heeft zij niet dezelfde "behandeling" gehad als Yomi. Soms vinden we het jammer dat ze niet even hetzelfde bij haar hebben gedaan als bij Yomi. Sinds we Chena hebben zien we de katten namelijk nog maar weinig op de bank of beneden. Chena jaagt ze namelijk op, en ze wint. Soms komt Rebbel, Misty is ondertussen overleden, nog wel naar beneden, maar dan is het heel erg oppassen. Chena mag in de buurt komen, maar we houden haar wel in de gaten.

Chena is alles wat Yomi niet is. Fietsen en banden trekken doet ze graag en hoe langer hoe beter. Het lijkt of ze niet moe wordt. Wandelen vindt ze uiteraard ook te gek. Chena vindt het verder erg leuk om op en over dingen heen te springen. Uiteraard wil ze wel voor alles een beloning. Dit kan een aai zijn, maar een koekje is beter. Wanneer ze een koekje wil blijft ze nadat zij vindt dat ze er één heeft verdiend naast je lopen totdat ze het koekje heeft of doorkrijgt dat er echt geen koekje komt. Eten laten staan met Chena en weglopen betekent dat er minimaal een tong doorheen of overheen is gegaan. Chena is wat dat betreft een echte Malamute.

Chena heeft de grappige eigenschap dat ze "praat". Voor sommige mensen komt het over als grommen, maar mensen op straat die ze leuk vind krijgen een brobbel ter begroeting. Ook als je uitgaat met haar brobbelt ze tegen je terwijl je je jas aantrekt en de riem omdoet.

 

Yul'i

Stamboom Yul'i

Iggayul'i, roepnaam Yul'i.  Iggayul'i betekend Kampioen.

Yul'i is een teefje van november 2009. 1 januari 2010 is ze bij ons komen wonen. Ze is gefokt door Veronique van der Meiren van "On Kamiakan Trail" kennel in België.

Yul'i is een heel erg vrolijk, lief, speels en aanhankelijk hondje. Ze is nog een echte pup die in alles een spelletje ziet. Als ze haar bench in moet blijft ze staan en daagt je uit om achter haar aan te gaan. Hier niet op ingaan kan betekenen dat ze gaat blaffen om je verder uit te dagen. Als je vervolgens nog niet reageert kijkt ze je verongelijkt aan en gaat dan misschien haar bench in. De kans bestaat echter ook dat ze gewoon verder haar eigen weg gaat.

Yul'i is de drukste van de drie honden en heeft dan ook de meeste energie. Dachten wij dat de andere twee al een maanlandschap van onze tuin hadden gemaakt, zij heeft laten zien dat het nog veel erger kan. Al verschillende malen hebben we gaten kunnen en moeten dichten door er één tot twee kruiwagens zand te versjouwen. Ook het werken zit haar in het bloed. Hadden wij de gedachte om rustig aan te doen met het naast de fiets lopen, daar dacht zij anders over. In plaats van rustig aan trok ze gewoon de fiets even een stuk voort. En geloof me, ik trapte knap door.

Als het op eten aankomt is Yul'i een echte Malamute. Haar bak is als eerste leeg en ze staat vooraan wanneer een koekje komt (al betekent dit niet dat ze ook als eerste krijgt). Je bord laten staan betekent dat je kwijt bent wat erop lag. Tante stopt pas als je haar echt wegtrekt of duwt.